אומרים עליו שהוא אחד האיים היפים ביוון ובטוח שהירוק בהם. יש בו אקלים ים תיכוני שמהווה חממה ליותר מ – 2 מיליון עצי זית ומימי חופיו, קרים בצד אחד וחמים בצידו האחר. סיפורי המסדרון של ארמונותיו מרגשים והאתרים שמקיפים אותו יכולים להיכנס בקלות לרשימת פלאי תבל. קורפו, האי היווני הכי איטלקי שיש, מציע לנו חופשה מדהימה שיש בה גם חופים צלולים, גם נופי יערות עבותים, גם הרים ומצוקים מרשימים. אלו, רק עוטפים את הטברנות השמחות והטעימות, שלל בתי הקפה המצוינים, אזורי הקניות והמלונות החווייתיים. הכירו את היעד החדש של אשת טורס, ואת אחד היעדים היפים והמסקרנים של שנת 2014. מתחילים.
רקע הסטורי ותרבותי
העבר הסוער של האי משקף את תמונת העולם ההיסטורית של איים רבים נוספים, הנטועים בכל רחבי הים התיכון. כלומר: כור היתוך של עמים שונים,שכבשו אותו לאורך השנים, והטביעו בו את חותמם - וונציאנים (בראש ובראשונה), צרפתים, אנגלים ועוד. כולם יחד יצרו תמהיל ססגוני שטביעות אצבעותיו ניכרות בארכיטקטורה, בפולקלור ובתרבות הקולינרית המקומית, עד עצם היום הזה. מי שמאד בולטת בהיעדרה מן הנראטיב ההסטורי המקומי, היא דווקא האימפריה העותומאנית. אף על פי שבמשך 400 שנה, שלטה ביוון ה"טורקו-קרטיה" של הסולטאנים העותומאניים, האי קורפו הצליח לכל אורך השנים, לשמור על עצמאות ריבונית, בידול ואוריינטציה מערב אירופאית מובהקת. צריחי מסגדים, מוסיקה טורקית, מטעמים טורקיים, ושאר סממנים אופייניים אותם אנו מוצאים בכל רחבי יוון, נעדרים כמעט לחלוטין מהאי קורפו, ששמר על זיקתו למערב אירופה (ובעיקר, לאיטליה), בקנאות ראויה לציון. מיקומו האסטרטגי של האי, בפתחו של הים האדריאטי בואכה איטליה, קרץ במשך אלפי שנים לשליטים רבים שהשתמשו בשטחיו כנקודת עגינה וסיבה למלחמות וקרבות מפורסמים בהסטוריה. החל ממלחמות הפלופונס שבין אתונה לספרטה (המאה ה-4 לפנה"ס), עבור במאבק האפי בין הקיסר אוגוסטוס ליריבו מרקוס אנטוניוס, מאהבה של קליאופטרה מלכת מצרים (המאה ה-1 לספירה), וכלה בכיבושי ימי הביניים, של ממלכות סיציליה, נאפולי וכמובן - ונציה. ללא ספק, השפעתה של האימפריה הימית הוונציאנית, של המאות 16-18, היא הבולטת ביותר בקורפו. 400 שנות השלטון הוונציאני באי, ניכרות בכל פינה, סמטה וקרן רחוב בו. המטייל בסמטאותיה הציוריות של העיר העתיקה, לא יכול להמלט מתחושת הדמיון, הכמעט סימביוטית, לרחובותיה הצרים של עיר האם, וונציה. רק התעלות, הגשרים וצלילי הבריטון של הגונדוליירים, חסרים כדי להפוך את קורפו העתיקה, לתעתיק מושלם של אחותה הגדולה. לצד אלה, גם הצרפתים והאנגלים, ששלטו באי, לכל אורך המאה ה - 19, הותירו ביטויים פיזיים רבים באי - מגרש קריקט רחב ידיים, טיילת בתי קפה, שנראית כמו העתק של רחוב ריבולי עתיר הקשתות שבפאריס ועוד. האי קורפו הצטרף לממלכת יוון רק בשנת 1864 (כ - 35 שנה לאחר שיוון קיבלה את עצמאותה), אולם במשך כ - 80 שנה נוספות, עד שנת 1944, המשיך להיטלטל ולעבור ידיים שלטוניות עוד מספר פעמים. יחד עם זאת, מתום מלחמת העולם השניה, האי קורפו הינו חלק מלא ובלתי שנוי במחלוקת מהאומה היוונית.
נתונים גיאוגרפיים, דמוגרפיים וכלכליים
האי קורפו ממוקם בקצהו העליון של הארכיפלג היוני, הצפוני ביותר מבין 7 האיים הגדולים שמרכיבים את שרשרת האיים המערבית ביותר ביוון. בנקודות מסוימות מחופיו הצפון מזרחיים, הוא רחוק מאלבניה מרחק של לא יותר מ - 2 ק"מ (מייצר מים דק מפריד ביניהם), ומחלקו הצפון מערבי, אפשר להפליג ולהגיע בתוך מספר שעות בודדות, אל חבל פוליה שבדרום איטליה. צורתו הכללית של האי היא כשל מגל, וחלקו הצפוני רחב ומאסיבי יותר. האי בנוי מתצורות שונות של אבן גיר, כשחלקיו הצפוניים והמערביים "מצוקיים" ומפורצים יותר, בעוד שחלקיו המזרחיים שטוחים, חוליים ונוחים יותר לרחצה. קורפו, הוא אחד האיים ההרריים ביוון. הנקודה הגבוהה ביותר בו, הפאנטוקרטור, מתנשאת לגובה של כ - 1,000 מ'. שני רכסים גדולים מבתרים אותו לאורכו ויוצרים בכך מספר אגני היקווות גדולים, שבתוכם עמקים פוריים ויפי מראה. שטחו הכללי של האי הוא 570 קמ"ר, וסך תושביו הוא כ - 110,000 איש. יחד עם זאת, מדי שנה, פוקדים את האי כ - 1,500,000 תיירים (פי 14 ממספר המקומיים שחיים בו!), מה שהופך את תעשיית התיירות של האי למנוע הצמיחה הכלכלי, החשוב והמרכזי שלו. בנוסף לתיירות, ישנה באי גם תעשייה מפותחת ומשגשגת של ייצוא שמן זית. מי שנוסע לאורכן של הדרכים בצפון האי, לא יכול להימלט מהמראה האין סופי כמעט של כרמי זיתים רבים, שעל אדמתם, פרושות באופן קבוע רשתות שחורות הממתינות לזמן המסיק. בניגוד לאיים רבים אחרים ביוון, אוכלוסיית האי היא מקומית וחיה בו 12 חודשים בשנה. כלומר, גם בחורף, כשהפעילות התיירותית בו צונחת באופן דרמטי, האי ממשיך לחיות, "לבעוט" ולהישאר פעיל ותוסס.
הייחוד של קורפו
אין ספק שהאי קורפו מתייחד בשילוב יוצא דופן של נופים דרמטיים עוצרי נשימה, לצד אתרי תרבות (גבוהה ועממית כאחד) שיש בהם עניין וגיוון רב. מראות הנוף של האי הם מהיפים שיש ביוון. מצד אחד, צוקי אבן גירניים המזדקרים מתוך הים, תוך שהם תוחמים מדרונות הרריים אשר "נופלים" אל מפרצים כחולים, ויוצרים בכך מעין לגונות יפהפיות ושובות עין; מנגד, יש באי חופים חוליים טבעיים, לבנים ונמתחים, שקצותיהם מתעגלים לרוב אל לולאה מפרצית. סיורים מעמיקים בארמונות האלגנטיים של הקיסרים ההבסבורגים, במצודות הוונציאניות, בביתם של סופרים ומושכים בעט מפורסמים כמו ג'רלד דארל ועוד, יספקו למטייל הסקרן הרבה יותר מליטרה קטנה של תוכן מסקרן ומרתק. ההיסטוריה העתיקה והמודרנית של קורפו, הצליחה להשאיר ביטויים פיזיים רבים שפזורים בכל רחבי האי, ומאפשרים למי שמעוניין לתבל את חופשתו במעט (או יותר) "קולטורה", אופציות רבות לעשות כן. נתון גיאוגרפי נוסף שמייחד את קורפו, הוא קרבתו היחסית ליבשת. בניגוד לאיים רבים אחרים ביוון, שנמצאים מרחק רב יחסית מן היבשה, קורפו נמצא במרחק הפלגה של שעה ורבע בלבד מאלבניה, ושעה ארבעים וחמש דקות מאיגומניצה, שער הכניסה לחבל אפירוס היפהפה של צפון יוון. במילים אחרות, היכולת להשתמש בקורפו, כבסיס לטיולי כוכב מגוונים בצפון מערב "היבשת", מהווה יתרון נדיר יחסית, המאפשר למטייל הסקרן לשלב במהלך חופשתו בקורפו טיולים מרתקים לכמה מאתרי התיירות המובילים ביותר ביוון, כפרי חבל הזגוריה, רכס אפירוס ובירתו יואנינה שעל גדות אגם פאמבוטיס.
אשת טורס מאחלת לכם חופשה מופלאה באי קורפו!