קצת היסטוריה

ברלין, בירתה של גרמניה, היא עיר עם היסטוריה מורכבת הניכרת היטב ברחובותיה ובבנייניה. מלחמת העולם השנייה הותירה אותה מחולקת בין המערב למזרח והגבול שהוקם בין שני החלקים קיבל את גילומו הפיזי בחומת ברלין. חומה זו שחצתה את העיר נפלה אמנם בשנת 1989, אך עדיין ניתן לבקר בקטע קצר שלה (1.3 ק"מ) הנמצא במזרח העיר. היא מעוטרת ביצירותיהם של אמנים רבים שניסו להביע בעבודתם את מסר החירות והחופש. כיום ברלין חזרה להיות עיר מטרופולין שוקקת ומתויירת ומתקיימים בה חיי תרבות תוססים.

אתרים מומלצים

מבקרים המגיעים לברלין נהנים לשבת בבתי הקפה שלה ולשוטט ברחובותיה ההומים, אך ההיסטוריה כאמור נוכחת בכל פינה ואחד הבניינים המחזקים תחושה זו, הוא בניין הרייכסטאג (Reichstag). מקור שמו של הבניין מימי הביניים, אז נפגש הקיסר עם נציגי הממלכה, וכיום הוא משמש כמקום מושבו של הפרלמנט הגרמני. סמוך לרייכסטאג נמצא שער ברנדבורג  (Brandenburger Tor), שם עבר הגבול בין שני חלקי העיר וניתן לצפות שם בפסל אלת הניצחון המסמל את האיחוד ואת החירות. מי שמתעניין בנושא חלוקת העיר, מוזמן גם לבקר בצ'ק פוינט צ'רלי (Checkpoint Charlie) שהיה נקודת המעבר חלקי העיר. בנוסף ניתן לבקר באנדרטת השואה מדרום לשער ברנדבורג, העשויה רובעי בטון ומתחתיה ניתן להגיע למרכז המידע המוקדש לנושא השואה.   

רחובות מרכזיים ושווקים תוססים

ההיסטוריה של ברלין ניכרת בכל פינה, אך זוהי גם עיר חיה ונושמת ומטיילים רבים מבקרים ברחובות ההומים שלה ובשווקים היפים. אחד הרחובות המפורסמים ביותר הוא אונטר דן לינדן (Unter Den Linden) שבו ניתן גם למצוא את גלריית גוגנהיים ואת בנייין האופרה. מי שהגיע לברלין כדי ליהנות ממסע שופינג משובח, יכול להגיע לרחוב קורפורסטנדאם (Kurfürstendamm –Kudamm), לשוטט בין החנויות ולהביט בחלונות הראווה. מלבד רחובות אלו, מומלץ לבקר בשוק הפשפשים של ברלין, בו ניתן גם למצוא חפצי אמנות ועתיקות. שוק צבעוני נוסף הוא האקשה מרקט (Hackescher Markt) שבו ניתן למצוא גלריות וחנויות בוטיק, לשבת לשתות משהו באחד הברים וליהנות מהאווירה.

הרייכסטאג (Richstag)

זהו אחד מסמליה של העיר. הרייכסטאג, שבנייתו הושלמה בשנת 1894, עבר לא מעט תהפוכות במהלך השנים. הוא הוצת, נהרס ושופץ ושוקם. לאחר איחוד גרמניה והפיכתה של ברלין לבירת המדינה, הפך הרייכסטאג באופן רשמי לבית הנבחרים הגרמני. בתחילת שנות התשעים שופץ המבנה שוב והוספה לו כיפת זכוכית מפוארת, המסמלת את שקיפותה של הדמוקרטיה במדינה. כיפת הזכוכית המיוחדת הזו מהווה גם נקודת תצפית יפהפייה על העיר וגם על אולם המליאה של הנבחרים.
כתובת: Platz der Republik 1
שעות פתיחה: המקום פתוח מדי יום החל מהשעה 08:00 ועד 23:00. ניתן לבקר בכיפת המבנה בלבד.
אתר אינטרנט: http://www.bundestag.de/htdocs_e/index.html

ארמון שרלוטנבורג (Charlottenburg Palace)

הארמון הגדול ביותר בברלין, מבנה בארוקי מדהים שנשרף במלחמת העולם השנייה ונבנה מחדש. מוקף גם בגנים מרהיבים.
כתובת: Schloss Charlottenburg – Altes Schloss Spandauer Damm 10-22 14059 Berlin
עלות כניסה: 12 יורו לאדם, כולל מדריך שמע.
שעות פתיחה: אפריל-אוקטובר: 10:00-18:00. נובמבר-מרץ: 10:00-17:00. סגור בימי שני. בדקו מראש לגבי שעות הפתיחה בחגים ובמועדים.
אתר אינטרנט:  http://www.spsg.de/schloesser-gaerten/objekt/schloss-charlottenburg-altes-schloss/ 

הבונקר של היטלר (Fuhrer's Bunker) -

הבונקר בו שהה היטלר בסוף המלחמה הרוס בחלקו, ניתן להצטרף לסיורים המראים את ברלין שמתחת לאדמה, וביניהם גם בונקרים ומקלטים מתקופות שונות בהיסטוריה של העיר.
כתובת: Wilhelmstrasse 77, Berlin, Germany
עלות כניסה: הסיורים של ברלין מתחת לאדמה עולים כ-11 יורו לאדם.
שעות פתיחה: שעות הפתיחה משתנות מסיור לסיור, אולם רובם מתחילים ב-11 בבוקר.

צ'ק פוינט צ'רלי (Museum Haus am Checkpoint Charlie)

ליד נקודת המעבר שהיוותה סמל למלחמה הקרה הוקם מוזיאון הסוקר את חומת ברלין והחיים משני צידיה. בנקודת הבידוק עצמה תוכלו למצוא עמדה משוחזרת ובה גם תוכלו להצטלם עם חיילים אמריקאים או רוסים תמורת תשלום סמלי.
כתובת: Friedrichstraße 43-45 10969 Berlin
עלות כניסה: 12.5 יורו למבוגר, 6.5 יורו לילדים בגילאים 7-18.
שעות פתיחה: פתוח בכל ימות השנה בין השעות 9:00-22:00.
אתר אינטרנט: http://www.mauermuseum.de/ 

המוזיאון היהודי (Jewish Museum)

 המוזיאון היהודי הוא אתר חובה לכל ישראלי המבקר בברלין, ובמיוחד האגף החדש המוקדש לזכרון השואה שעוצב ע"י האדריכל דניאל ליבסקינד. המוזיאון סוקר את ההיסטוריה של יהודי ברלין וגרמניה תוך התמקדות בשואה.
כתובת: Lindenstraße 9-14, 10969 Berlin
עלות כניסה: 8 יורו לאדם. ילדים עד גיל 6 בחינם.
שעות פתיחה: 10:00-20:00 בכל יום בשבוע, וביום שני 10:00-22:00.
אתר אינטרנט:  http://www.jmberlin.de/main/EN/00-Visitor-Information/00-visitorinformation.php

גן החיות של ברלין (Berlin Zoologischer Garten)

גן חיות עצום, ואחד מהוותיקים ביותר באירופה, השוכן בפינתו הדרום מערבית של פארק טירגרטן. הוא מכיל מעל 15 אלף בעלי חיים, שרובם מסתובבים באזורים פתוחים המדמים את אזורי המחיה שלהם. חוויה נפלאה לכל גיל.
כתובת: Hardenbergplatz 8, 10787 Berlin
עלות כניסה: 13 יורו למבוגר (20 יורו יחד עם ביקור באקווריום), 6.5 יורו לילדים בין הגילאים 5-15 (10 יורו יחד עם האקווריום).
שעות הפתיחה: 9:00-17:00 במשך רוב השנה, 9:00-18:30 בין ה-15 במרץ ועד ה-24 באוקטובר.
אתר אינטרנט:  http://www.zoo-berlin.de/en

האנדרטה לזכר יהודי אירופה (Denkmal Fur die ermordaten Juden Europas)

היא נחשבת אחת האנדרטאות המיוחדות ביותר בברלין ובין המיוחדות בעולם כולו. אנדרטת השואה המרהיבה הזו נפתחה לראשונה לציבור בשנת 2005 ותוכננה על ידי האדריכל היהודי פיטר אייזנמן. האנדרטה המיוחדת הזו נבנתה לזכרם של היהודים, קורבנות השואה וכן לציון פשעיהם של הגרמנים, כפי שבאו לידי ביטוי בעיר אל מול האוכלוסייה היהודית. אנדרטה זו כוללת 2,711 עמודי בטון, המסודרים בשורות וטורים ויוצרים חללים ומבוכים ביניהם. מתחתם ניתן למצוא מרכז מיוחד במינו, הכולל מצגת מעניינת על שואת היהודים באירופה.
כתובת: Cora Berliner Strasse 1 
שעות פתיחה: בחודשים אפריל עד ספטמבר המקום פתוח מהשעה 10:00 ועד 20:00. בחודשים אוקטובר עד מרץ, בין 10:00 ל – 19:00.
אתר אינטרנט: http://www.holocaust-mahnmal.de/en

מוזיאון פרגמון (Pergamonmuseum)

המוזיאון המיוחד הזה, המוקם באי המוזיאונים של ברלין (Museumsinsel) נחשב כאתר מורשת עולמית ומושך אליו מבקרים רבים. המוזיאון שנבנה בתחילת המאה ה – 20, הינו מבנה ייחודי הכולל כמה מבנים עתיקים במיוחד, כמו מזבח פרגמון, שער אישתר, שער השוק של מילטוס ועוד, מבנים שחודשו ושוחזרו. לצידם מגוון של אוספי עתיקות מיוון ורומא וכן גם מוזיאון לאמנות האיסלאם ועתיקות המזרח הקדום.
כתובת: Am Kupfergraben 5
שעות פתיחה: בימים א' עד ד' החל מהשעה 10:00 ועד 18:00. ביום ה' מהשעה 10:00 ועד 21:00.

בית הכנסת החדש והמרכז היהודי (Centrum Judaicum Neue Synagoge) -

בית הכנסת החדש של ברלין, ששימש ככזה עד שנת 1943, הינו אחד המבנים המרשימים ביותר בעיר. מדובר במבנה מפואר מאד, שנבנה במחצית המאה ה – 19, כמעט ונהרס בליל הבדולח בשנת 1938, אולם בזכות שוטר מקומי נשמר ולא נשרף, כמו מבנים יהודיים אחרים. כמה שנים לאחר מכן, בשנת 1943, נהרס בית הכנסת בעקבות הפצצות בנות הברית, אולם בשנת 1988 החלה בנייתו מחדש והוא נפתח לציבור כמרכז תרבותי חשוב מאד בעיר, המשמש את הקהילה היהודית ומתעד את תולדותיו של בית הכנסת וכן תולדותיה של הקהילה כולה. 
כתובת: Oranienburger Strasse 28
שעות פתיחה: בימים א' ו – ב' המקום פתוח החל מ – 10:00 ועד 20:00. בימים ג' עד ה' בשעות 10:00 עד 18:00 וביום ו' בין השעות 10:00 עד 14:00. בשבתות ובחגים יהודיים בית הכנסת סגור.
אתר אינטרנט: 
https://www.centrumjudaicum.de/cjudaicum_wp/