העיר אתונה הייתה קיימת ככל הנראה כבר באלף השני לפני הספירה. אף על פי שנהוג לחשוב עליה כערש הדמוקרטיה, באתונה בפרט וביוון בכלל היו הבדלי מעמדות ברורים, ורק המעטים שהוגדרו אזרחים בני חורין הורשו להשתתף בפעילות הפוליטית הענפה ולהיות חלק מהליך קבלת ההחלטות. לא כל המבנים ההיסטוריים בעיר נותרו שלמים, אך הם מספקים הצצה על דרך החיים כפי שהייתה בימים עברו.

לחם ושעשועים

מקור המונח הזה, המתאר מדיניות שבה נהגו קיסרים רומיים רבים, הוא אמנם בתקופה מאוחרת יותר, אך גם ביוון הקדומה הושם דגש מיוחד על הבידור שהמשטר נדרש לספק לעמו. ואכן, כל מי שמגיע לטייל באתונה ועולה לאקרופוליס המשקיף על העיר, יראה גם את תיאטרון דיוניסוס שבו הוצגו המחזות של מיטב הכותבים היוונים של אותו הזמן. מבין 64 השורות המקוריות נותרו כעת 20 שורות בלבד, ובכל זאת יש בכך כדי להדגים היטב את חשיבותו של התיאטרון. מבקרים המעוניינים לצפות בהפקות תיאטרון עכשוויות יותר יכולים לרכוש כרטיסים לתיאטרון היווני הלאומי (Greek National Theatre) ולזכות בחוויה יוצאת דופן.

אתרים חשובים

תיאטרון דיוניסוס נמצא כאמור מתחם אקרופוליס, שבו ניתן לבקר גם במבנים היסטוריים מעניינים לא פחות. בין השאר ניצב כאן מקדש הפרתנון (Parthenon) שנבנה לכבודה של האלה אתנה, אלת החוכמה, האומנות והצדק, שסמלה הוא ינשוף. זהו מבנה הבנוי על פי הנוסחה היוונית הקלאסית של יחס הזהב, ואף על פי שהוא אינו שלם, העמודים המרשימים שלו מרמזים על עברה המפואר של העיר. משמעות שמו של האקרופוליס היא "העיר העליונה", ואכן המתחם מספק תצפית נהדרת על העיר. תצפית פנורמית מכיוון אחר ניתן לקבל גם אם בוחרים להגיע לגבעת ליקבטוס (Lycabettus Hill), שגובהה כ-277 מטרים. מכאן אפשר להשקיף לאקרופוליס, אך גם לנמל פיראוס ולאתרים אחרים של אתונה העתיקה. לאחר התצפית אפשר לסייר בכנסיית סנט ג'ורג', וכן – גם כאן קיים תיאטרון נאה.

השוק העתיק

גם היום נודע לשוק תפקיד מרכזי בחיי היום-יום של החברה, אך בתקופת יוון העתיקה היה לשוק תפקיד פוליטי-חברתי חשוב ביותר. כאן, באגורה (Agora), היו האזרחים המכובדים נאספים, כאן הטיפו הפילוסופים וכאן גם התקיים המסחר שהניע את העיר. גם אזור זה רווי אווירה היסטורית-מיתולוגית וניתן למצוא בו למשל את הסטואה של אטלוס שנבנתה במאה השנייה לפני הספירה, נחרבה במאה השלישית אך שוקמה. היא כוללת שורה של עמודים חזיתיים ועמודים פנימיים, ומהווה דוגמה מושלמת לסגנון ההלניסטי של יוון. מלבד הסטואה קיים באזור האגורה גם מקדש הפייסטוס ובו מתוארים מעשי הגבורה של הרקולס. מקדש זה נבנה בשנת 44 לפני הספירה, כך שהמסייר בעיר מוזמן לסייר בין האתרים השונים ולהרגיש כאילו חזר לזמן מה לתקופת אתונה העתיקה.