מסע אנתרופולוגי מרתק מחכה לכם באתיופיה, הרחק מהמודרניזציה, היכן שתנאי מזג האוויר והאדמה הם השליטים הבלתי מעורערים, חיים שבטים מסורתיים בדרך שונה לחלוטין מכפי שחיים בעולם המערבי. הם נודדים בין עונות, בונים את ביתם במו ידיהם, מגדלים דורה שתותסס בבירה וחיים בקהילה עם קודים התנהגותיים משלה, מסורות שעוברות מדור לדור וטקסים מעניינים.
טיול לשבטי אפריקה יכיר לכם מקרוב את השבטים האפריקאים כמו דורזה, קונסו והאמר וכמובן דסאנאץ'. לפניכם הכרות קצרה על השבטים המפורסמים של אתיופיה:
שבט הדורזה
אי אפשר לעמוד בפני הקסם של שבט הדורוזה, פעם הם היו לוחמים והיום מדובר באחת הקבוצות האתניות המעניינות באתיופיה. הדורזה חיים בקהילה חמה ומגובשת מספר שעות נסיעה מאדיס אבבה. בני השבט חי בבתים שנראים כמו כוורות הבנויות על מוטות עץ אנכיים מבקבוק או בבקתות קטנות מחומרים טבעיים. חייהם נסובים סביב מטעי הבננות ומלאכות מסורתיות כמו אריגת כותנה ונגרות בבמבוק. מרבית בני השבט הם אורתודוקסים, כולם דוברי שפה אפרו-אסיאתית. הם מגדלים בחוות שלהם תבלינים, פירות וטבק, הנשים נושאות את רוב האחריות בשבט – מטפלות בבישול, בילדים, בכותנה.
שבט קונסו
יושבי הכפר קונסו ממוקמים בדרום מרכז אתיופיה. האוכלוסייה מונה בסביבות 5000 איש שעסוקים ביומיום במלאכות יד כמו אריגה אך גם בהכנת דבש וחקלאות. השבט מתגורר באזור מבודד של גבעות הבזלת באזור של מדרונות סלעיים ומחולק לקהילות שחיות כל קהילה בצריף עם סכך בתור גג. היבול החשוב כאן ביותר הוא הדורה ממנה מכינים בירה. בנוסף, אנשי השבט מגדלים תירס ושעועית. בשבט נוהגים לחנוט את המתים בתהליך הדומה למצרים קדמונים בתנוחה זקופה ועם חמאה, דבש ועלי דקל.
שבט דסאנאץ'
השבט חי באזור עמק נהר האומו. בעבר הם היו רועים מסורתיים, אבל עם השנים סבלו מירידה משמעותית במספר הכבשים והעיזים ועברו ליד נהר האומו כדי לעסוק בגידולים לצורך הישרדותם. הם נחשבים לשבט נוודים ומגדלים דורה המותססת בבירה, תירס, דלעת ושעועית ובתקופה של שיטפונות הנהר, הם מסתמכים על העיזים שלהם. ביתם מעוטר בכיפה עשויה מענפים של עצים, מכוסה בעורות וארגזים ארוגים אותם הם נושאים עמם על חמורים בעת הנדידה. בתוך הבית מחצלות מכסות את הרצפה משמשות לשינה. התפקידים המגדריים בשבט הם כאלה שהגברים אחראים לבקר ולהגנה על השבט ונשים מטפלות במשק – בונות צריפים, מטפלות בילדים ובקשישים ואוספות דורה ומכינות אוכל. השבט חי בפוליגמיה וככל שלגבר יש בקר רב יותר כך הוא יכול להיות עם יותר נשים.
שבט האמר
בני השבט הם בעיקר רועים, מתגוררים בחלק הפורה של עמק נהר האומו. אחד ממנהגי התרבות המעניינים שלהם הוא "קפיצת השור", שמסמל עבור הילד את המעבר מילדות להתבגרות. הילד צריך לקפוץ מעל שוורים ואם צלח את המבחן – הוא מוכן לבגרותו. הקהילה חיה במבנים מכוסים בסכך בעונה היבשה או במחצלות בד בעונה הרטובה, אנשי השבט מגדלים כבשים ועיזים, דורה בשדות ולבושם ססגוני להפליא – הם נוהגים לעטות נוצות, חרוזים וקישוטים ססגוניים וצובעים את שיערם בחימר. בין אמונותיהם – שבסלעים ועצים יש רוחות.
הזדמנות יוצאת דופן לסייר בכפרים האותנטיים, לפגוש בשבטים, ללמוד על חייהם המרתקים בטיול מאורגן ייחודי באתיופיה.