אז איך הכל התחיל?

שוק עדתי ומרכז מסחר שאיכלס בעיקרו את ילידי ארצות הבלקן

בדומה לשווקים רבים ברחבי העולם - אותנטיות, צבעוניות, טריות – כל מה שהייתם מצפים לפגוש בשוק טיפוסי לבטח תמצאו בשוק לוינסקי. אבל, מה בעצם מייחד אותו משאר השווקים? סיור בשוק זה הוא לא רק לשם חווית הקנייה לכשעצמה, הוא ספוג כולו באווירה וסגנון חיים סלוניקאי אותו ניתן למצוא בשכונה הסמוכה לו פלורנטין - מקום מגורם של רבים מיוצאי סלוניקי שהועסקו כסוורים בנמל תל אביב החדש.

שוק לוינסקי, הממוקם בשכונת נווה שאנן, בין רחוב העלייה במזרח לרחוב הרצל במערב דרום תל אביב, החל את דרכו בתחילת שנות העשרים כשוק עדתי ומרכז מסחר שאיכלס בעיקרו את ילידי ארצות הבלקן: יוון, טורקיה ובולגריה. חלקם הפעילו בו חנויות עוד בטרם תקופת השואה וחלקם הם ניצולי שואה שהגיעו מאוחר יותר. במהרה הצטרפו אליהם פרסים, טורקים ובני עדות אחרים שרק חיכו להציג בפני הקהל הרחב את האוכל בו הם מתגאים כל כך: זיתים וגבינות מיוון, תבלינים נהדרים מהודו, דגים מלוחים מהולנד- כולם יחדיו יצרו חגיגה קולינרית צבעונית, אשר משכה ומושכת עד היום, אזרחים מהשורה, טבחים וחובבי בישול.

 רק היום - מחירי מבצע

שוק לוינסקי מתפרש החל מנחלת בנימין ועדך בואך לרחוב העלייה. את הדוכנים, המאפיינים בדרך כלל שווקים, לא תמצאו כאן שכן מחליפות אותן מגוון חנויות המוקדשות, רובן ככולן, לממכר פיצוחים, קטניות ותבלינים המתהדרים באיכות שתתקשו למצוא במקום אחר. השוק עצמו מחולק למעין רובעים ובהם רובע מעדניות, רובע מסעדות, וגם רובע בתי קפה. במקום נערכים, מדי יום שישי, סיורים מאורגנים אליהם מומלץ להצטרף.

נקודת הפתיחה של כל סיור בשוק לוינסקי חייבת להיות שתיית גזוז, כמו של פעם, במגוון צבעים וטעמים. לאחר מכן אפשר, ואף רצוי, להמשיך לביקור בחנויות. החנויות בשוק לוינסקי פועלות עשרות שנים ומציעות כמעט כל מה שתוכלו להעלות בראשכם – החל ממעדניות משובחות המוכרים דליקטסים, דרך חנויות המציעות גבינות מעניינות, מגוון של פיצוחים, פירות יבשים, תמציות תה, מבחר מאפיות ומעל הכל – שפע חנויות תבלינים אשר למעשה העניקו לשוק את שמו הרשמי והפכו לסימן ההיכר שלו – "שוק התבלינים".
 
אי אפשר לבקר בשוק ולפספס את החנויות הססגוניות בהן שקי תבלינים עמוסי כל טוב במבחר צבעים המפיצים ריחות שמעוררים את כל החושים. גם אם אתם לא מתפתים לקנות שום דבר, מומלץ להיכנס ולהציץ באחת החנויות ובמיוחד בחנות התבלינים הידועה מכל – "פרג", הנמצאת ברחוב לוינסקי 46, ומציעה מגוון רחב של מאות סוגי תבלינים.
כיאה למסורת הסלוניקאית ארוכת השנים המאפיינת את השוק ניתן למצוא בו רבים ממאכלי העדה. חנויות רבות מציעות מאפים ייחודיים ובורקסים פריכים, שלל מעדניות המוכרות זיתים מכל גודל וסוג בפחיות ענקיות, וגם גבינות וסלטים מעניינים. אל תפספסו ביקור בחנות המיתולוגית מכולם- "בורקס פנסו" הנמצאת בברחוב לוינסקי 43 ומציעה בורקסים מכל הסוגים במגוון מילויים וכן מאפים מתוקים.

רגע של נחת

שוק לוינסקי מציע למבקרים בו לא רק חנויות. אחרי שהסתובבתם בשוק, נהניתם מהאווירה הקסומה ואף הצטיידתם בסחורה הטובה ביותר, תצטרכו לחדש את האנרגיות. ברחבי השוק מפוזרות להן פינות חמד של ממש וניתן למצוא בו כמה ממסעדות הפועלים הטובות ביותר המגישות אוכל משובח בסגנון ביתי ומתמחות במאכלים מזרח אירופאיים, טורקיים ופרסיים. בסמוך לשוק, ברחוב פלורנטין, ניתן למצוא כמה בתי קפה מקסימים בהם ניתן לשבת ולהירגע על כוס קפה מהביל.

אם תשאלו, רבים יגידו לכם כי אין כמו הזכרונות הנצרבים בראשנו מבית סבא וסבתא. אחת מחוויות הילדות הזכורות ביותר היא ארוחת הצהרים הפשוטה והנהדרת בבית סבתא שהוגשה בליווי של פרוסת לחם טרייה ודג מלוח הפרוס מעליה בצורה מדוייקת. כמובן שלכל ארוחה כזו קדם טיול ספונטני עם סבא בשוק והצטיידות במצרכים, כאשר כמעט כל אחד מהדוכנים השונים, על הסוחרים הצבעוניים המתפעלים אותם, היווה נקודת עצירה שמעלה עניין רב, ואיך לא – דרך לפתות את הדור הצעיר לטעום מהמטעמים הקסומים שניתן למצוא רק כאן.


לעוד מלונות בארץ