נתניה, לא מה שחשבתם


אחרי שהצרפתים כבשו בסערה את הריביירה של נתניה, וקראו לה בחיבה " פטיט פארי", הגיעה שעתנו לבדוק הכצעקתה. ובכן, כן! לגמרי כן. לאט אבל בטוח עיר היהלומים מחזירה לעצמה את תהילתה התיירותית, את התואר "עיר קיט" ואת ימי זוהרה, אי שם בשנות ה-80, עת הייתה יעד אולטימטיבי לזוגות שבאו ללקק בה דבש בליל כלולותיהם.
ההוכחה לרנסנס התיירותי בעיר הם, בין השאר, שני מלונות חדשים שהושקו לאחרונה לאורך הטיילת העירונית – מלון "דיוויד טאוור", שמנוהל על ידי הרשת הבינלאומית ACCOR, ומלון "ווסט לגון ריזורט", השייך לרשת מלונות טמרס. שני המלונות ממוקמים מול הים, ממותגים ברמת 5 כוכבי דלקס, והם יוקרתיים, מפוארים ומשדרים אווירה בינלאומית. אל המלונות נוספו מגוון אטרקציות תיירותיות בהן כיכר מרכזית שהתחדשה, טיילת שהתארכה, מוזיאון מדע בהשראה יפנית, אצטדיון כדורגל מפואר שפותח שעריו לסיורים ולמבקרים, שאינם בהכרח אוהדי כדורגל, בוטיקים בשיק פריזאי וגם מגוון מעדניות, בולנז'רי ופטיסרי אנינים ואיכותיים.

והנה 12 סיבות טובות לנפוש בעיר.


1. תור נתניה
אחת הדרכים החביבות להיכרות עם מקום חדש היא "סיטי תור" - סיור באוטובוס תיירותי שסובב את העיר וסוקר את כל מה שראוי לראות, לבקר ולסמן עליו V. גם לנתניה יש כזה והוא אדום ודו־קומתי, כמעט כמו זה הלונדוני. לאוטובוס גג פתוח והוא תר את העיר שלוש פעמים ביום (9:00, 11:00, 18:00) בעוד הנוסעים מרכיבים אוזניות ומקשיבים להדרכה הקולית (גם באנגלית, צרפתית, רוסית וספרדית.) שמספרת על המקומות והאתרים בהם חולפים. תחנתו הראשונה של האוטובוס היא בכיכר העצמאות ובהמשך הוא עובר ב־15 תחנות, בהן בבית הבאר, חוף פולג, שמורת האירוסים ואזור השופינג באזור התעשייה של איקאה-פולג.
לפרטים: 09-8603324/5. בתשלום

2. מרחפים באוויר
עוד דרך מעניינת להכיר את העיר היא בריחוף בין שמיים לארץ, משל הייתם ציפור שמעופפת מעל העיר. את הציפור מחליף מצנח רחיפה שנע ומרחף באויר בחסדי
הרוח. אין צורך בניסיון קודם אלא רק בקצת אומץ והתמסרות לחוויה האקסטרימית. הטייס, המוביל, יושב קדימה ו'הטרמפיסט' יושב מאחוריו, חגור היטב. הרחיפה מתחילה בהסברים, הדרכת בטיחות, ישיבה, חגירה ואז 1, 2, 3, רצים על המצוק, מגיעים לקצה הרכס והופ, הקרקע נשמת מתחת לרגלים ואתם באוויר. רגע ההתנתקות מהקרקע הבטוחה הוא מעט מלחיץ אבל אחרי דקה של הסדרת נשימה ודופק מתחילים ליהנות מעוצמת החוויה.
הריחוף נעשה לאורך כ-8 ק"מ מעל הים, החופים, הטיילת ועד לחוף בית ינאי, ובחזרה. בדרך משקיפים מגבוה על רחבי העיר ונהנים מהפנורמה המרשימה של אזור השרון.
איפה: מהרכס שבשדרות בן עמי 26.

3. היסטוריה בבאר
עוד דרך להכרות עם העיר היא במסע מרתק במנהרת הזמן בעקבות המתיישבים הראשונים שתקעו יתד בחולות. המסע מתחיל בבאר המים הראשונה, הממוקמת בשטח שהיה בעבר חווה חקלאית, ובהצגת מתקן שאיבת המים, שפועל עד היום. בצמוד לבאר הקימו את הבית הראשון בעיר, שהפך למוזיאון המציג את המורשת העירונית באמצעות מסמכים, חפצים, רהיטים ובגדים שמאירים ומשמרים את ההיסטוריה, וכן מוקרנים מיצג אורקולי וסרטונים תקופתיים.
בנוסף לתצוגה, המוזיאון עורך מגוון סיורים בעיר, בהם סיור בשביל היהלומים, סיורים תאטרליים, סיורים מזמרים סיורי שווקים, ועוד.
איפה: סוקולוב 17
4. כיכר העיר
כיכר העצמאות היא המקום הכי מרכזי בו אפשר לראות, להראות, לשמוע בליל שפות ולהרגיש את הדופק הפועם של העיר. הכיכר הגדולה והוותיקה, שהיא אחד מסמליה המסחריים-תיירותיים של העיר, עברה מתיחת פנים והפכה לכיכר אינטראקטיבית עם פסל גדול ומודרני המשלב מסכי לד, מיצג תאורה, משחקי סאונד והקרנות וידאו ארט על גבי מסכי מים. לטובת שיפוץ וחידוש הכיכר הזיזו את מזרקת החבצלת מערבה לכיוון הים, ובמקומה בנו מזרקת שעשועים עם 70 סילוני מים שמתפרצים מהקרקע ובמרכזם כדור מתכת בוהק. מסביב לכיכר פינות ישיבה מוצלות, משחקי ילדות, בריכת דגי נוי, מופעים, אמני רחוב ודוכני אמנות.
איפה: רחוב הרצל, מעט לפני הטיילת

5. שווקים ונהנים
השוק של נתניה הוא צבעוני, תוסס, אותנטי ומעניין שאתם חייבים לסמן עליו V. יחודו של השוק, מלבד דוכני הפירות, הירקות, התבלינים, המאפים, הבגדים וכלי הביתה, הוא גם בהיצע הקולינארי של המסעדות ודוכני 'האוכל רחוב' העדתי, העשיר והמגוון - למשל בוריק טוניסאי ואוכל טריפוליטאי אסלי שמתבשל על פתליות במסעדת צ'אצו. כמו גם בעוד שווקים ברחבי הארץ, כדוגמת שוק מחנה יהודה, גם בנתניה מתחולל מהפך תרבותי ובין הסמטאות לדוכנים נפתחים חנויות בוטיק, גלריות וברים, ונערכים מופעי מוזיקה ואירועי תרבות.
איפה: רחוב שוהם 7

שוק הפרחים – בכל יום שישי (מ- 08:00 ועד כניסת השבת) מתקיים שוק פרחים צבעוני וריחני, ממש כמו בשווקים של פריז ואמסטרדם.
איפה: ברחוב ויצמן, בסמוך לשוק העירוני

6. חורשת הסרג'נטים
ב- 1947 נקמו לוחמי האצ"ל את תליית חבריהם, שפרצו לכלא עכו, וכנקמה תלו את הסרג'נטים הבריטים בחורשה, בין עצי האיקליפטוס. עם השנים הפכה החורשה למתחם טיול, בילו ומשחק הכולל מתקן עץ גדול במרכזו מגדל תצפית שאפשר לטפס עליו. המתקן מוקף בעצים בהם גם עץ שיזף עתיק שנקרא גם "עץ המשאלות והברכות". האגדה מספרת שלעץ סגולות ריפוי, ברכה ומזל ועל ענפיו תולים משהו אישי ומבקשים משאלות. עוד מספרת האגדה - ככל שתיתלו את הפריט גבוה יותר תגיע משאלתכם מהר יותר לשמיים ותתמלא. אשרי המאמין.
הגעה: מרחוב האוניברסיטה בקרית השרון (מול מכללת נתניה)

7. אירוסים בפולג
הדיונה הגדולה בשרון מתחילה בקיבוץ יקום ומסתיימת בשמורת האירוסים מעל הים. עיקר תהילתה של השמורה היא בעונת בחורף, אז היא מתכסה בפריחות יפהפיות של פרחי אירוס הארגמן. השמורה היא גם אטרקציה קיצית, בעיקר בשעות הערב, אז יורדות הטמפרטורות ובריזה נעימה מנשבת מהים, והחולות הופכים לפארק שעשועים לרוץ ולהתגלגל עליהן.
הגעה: מהשביל שמאחורי מכון וינגייט, או מהרכס הסמוך לרמת פולג

8. אמנות הפסיפס
העיר ראוונה שבאיטליה היא בירת אמנות הפסיפס העולמית וכנראה שהיא זו שהיוותה מודל והשראה לנתניה, שאימצה אף היא את מוטיב הפסיפס שמקשט את מרחביה. הפסיפס הראשון בעיר, הממוקם בפארק הציפורים, בא.ת פולג, הוא של הפסל־אמן רוסלן סרגייב שפיסל את מתקן השעשועים הייחודי בדמות ציפור גדולה המגוננת על גוזליה. עוד פסלי פסיפס של סרגייב תוכלו לראות בטיילת הדרומית, שנקראה ע”ש הבמאי קלוד לנצמן. הפסלים הסביבתיים של רוסלן עשויים מחומרים ממוחזרים והם מתפקדים גם כספסלים ומתקני משחק.

9. אמנות הגרפיטי
כמו בברלין, לונדון ושאר ערים מרכזיות בעולם, בהן גם תל אביב וירושלים, גם נתניה מתהדרת באמנות הגרפיטי בחוצות העיר. ציורי הגרפיטי, הצבעוניים והמרשימים ציורו על קירות הבניינים בשוק העירוני, לאורך רחוב הרצל, בכיכר העצמאות ובעוד אתרים. אם תכנסו לאתר העיר תוכלו להוריד את מפת הגרפיטי, להסתובב ולהתרשם לבד.
מפה: .google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1HhcqlN_5lyRRIwtrd-G8fzeb5vw&hl=iw
סרטון: youtube.com/watch?v=EiXRui9nmrY&feature=youtu.be

10. פלנתריה
גם לנתניה יש מרכז מדע ופלנטריום והוא עוסק בחקר המדע, החלל והאסטרונומיה בדרך חווייתית. ולא זו בלבד. מאחר והמוזיאון הוקם הודות לתרומה נדיבה של תורם יפני, המקום מוקף בגן זן יפני עם צמחיה ייחודית, פלגי מים, מפלונים, גשרים ובריכות אקולוגיות בהשראת התרבות של ארץ השמש העולה. בצמוד אליו הוקם גם גן מדע אינטראקטיבי שמאתגר את המבקרים.
במוזיאון נערכות הדרכות, הדגמות, הרצאות וסדנאות פעילות, התנסות משעשעת עם מצלמות תנועה, ומוקרנים סרטים על כיפת הפלנטריום הדיגיטלי. את תרבות יפן מעבירים, בין השאר, גם בתרגול מדיטציה ובטקס התה המסורתי.
איפה: פלנתריה, שדרות בן גוריון

11. הכנפיים של פוטין
בקצה הטיילת העירונית הקימו גן ההנצחה יפה ומטופח, מהמקומות היפים והמרגשים בעיר. בכניסה לגן הציבו קרון עץ אותנטי בו הובילו את יהודי מינכן למשרפות. אם תחפשו היטב תגלו שעל הקרון נחרטו בקטן, ובמקומות נסתרים, 4 מגיני דוד, שאחד מהם נחרט בצמוד לפתח דלת הקרון ויש הסוברים שהוא היה תחליף למזוזה. בהמשך הגן בנו מבוך בטון, מעט חשוך, שעל קירותיו פסלים המתארים סיטואציות של אנשים וילדים בשואה. בסוף המבוך יוצאים לאור, אל מראה הים הגדול, ואל פסל הכנפיים הלבנות, הנישאות לגובה 17 מטר, מתמזגות עם כחול הים ומבטאות את הכמיהה לחופש, לשלום ולשלווה. הכנפיים נתרמו על ידי הנשיא פוטין והן נקראות בפי המקומיים "הכנפיים של פוטין", מאחר והנשיא חנך אותן, ואת הגן, ב-2012, בעת ביקורו הרשמי בעיר, במטרה להנציח את ניצחון הצבא האדום על גרמניה במלחמת העולם השנייה.
הגעה: מרחוב בן גוריון
12. חופים מונגשים
ואיך אפשר לסגור את רשימת ההמלצות בעיר בלי הים? אז קבלו את , גולת הכותרת היפה של העיר? אז קבלו את הריביירה הנתניתית שמתהדרת ברצועת החוף הכי ארוכה בארץ – 13.5 ק"מ, לאורכה תשעה חופים מוכרזים לרחצה, ומעליה טיילת יפה באורך 11 ק"מ. החופים הם יפים, רחבים, מטופחים, מוסדרים, נגישים, ובחלקם (בפולג, הרצל וסירונית) גם מונגשים לנכים עד לקו המים. מאחר והחופים משתרעים למרגלות רכס הכורכר, הנישא לגובה 45-24 מטרים, הנגישות אליהם היא באמצעות מדרגות ומעלית שמורידה את הרוחצים מהטיילת לחוף. לאורך החופים מזנונים, מסעדות, מקלחות, שירותים, פעילות ספורט חופים – כדורגל, כדועף ומתקני כושר, וכן גם ספורט ימי של גלשנים, קייט סרף ואופנועי ים.