שנחאי כידוע היא עיר מרתקת ומיוחדת. העיר מציעה פסיפס של סיפורים מרתקים, היסטוריה ותרבות וכל זה, תוך כדי התפתחות מואצת. כיום, העיר נפרשת בפני התייר המערבי כאריג משי סיני יפהפה ורב גוני, מדינה בפני עצמה שבה תמצאו אין ספור מסלולים ומוקדי משיכה רבים כל כך -  שלא תספיקו לראות בטיול אחד -  אבל חובה להכיר. הקסם המהפנט של שנחאי מתבטא בסיפורים ואגדות מקומיות המיוחדים רק לה. הנה כמה מהם לפניכם.



  1. בין עבר לעתיד – שנחאי היא עיר נמל שהתפתחה בדלתא של הנהר העצום יאנגצה במזרח סין. כמו כל עיר נמל, היא הפכה לשער לעולם שהזמין אליו זרים רבים לאורך ההיסטוריה. דרך ניסיונות כיבוש, כמו במלחמות האופיום, ודרך קולוניאליזם של מעצמות מערביות, שנחאי נחשפה לתרבויות רבות שזרמו אליה דרך הים. חלקן תקעו בה יתד היסטורי של ממש - כמו הבריטים, היפנים, האמריקאים והצרפתים, שהורשו להקים בה שכונות ובתים. חלקן רק עברו בה בדרך למערב או פנימה לסין, כמו התרבות היהודית. חיי המסחר והפיננסים בשנחאי כדי להבין איך צמחה העיר לעולם בפני עצמו מומלץ לבקר במוזיאון ההיסטורי המעניין של שנחאי בו תבקרו ברחובות משוחזרים מהמאה הקודמת, חנויות ובתים ייחודיים.





  1. שנחאי אקספרס – כעיר שהושפעה מתרבויות רבות, שנחאי נחשבה למוקד תרבותי ייחודי ונקרה בפי רבים "פריז של המזרח". המהפכה התרבותית של שנות ה - 20 בעולם הגיעה גם לשנחאי ומשכה אליה אמנים רבים מתחומים שונים. ניסיונות השיקום מהכיבוש היפני הממושך, גרמו להתפתחות של חיי לילה ותרבות תוססים. האמנים הזרים שנאספו בה פיתחו עולם תרבותי וספרותי עשיר, שנגדע לאחר מכן בתקופתו של מאו צה דונג. ניתן לחוש מעט מאווירת אותם הימים, בסצנות מהסרט המפורסם "שנחאי אקספרס", בכיכובה של מרלן דיטריך. העיר משמשת עד היום עדות לקולוניאליזם המפואר שהתקיים בה עם מבנים היסטוריים ואתרים נוספים, וגם באזורי הבילוי המפותחים המבטאים את רוחה החופשית ויוצאת הדופן.

  2. קהילה יהודית – בשנחאי הייתה קהילה יהודית מיוחדת במינה. אחת התוצאות של מלחמות המאה ה-19 הייתה פתיחת שנחאי והפיכתה לאזור סחר מערבי אוטונומי יחסית. הדבר משך סוחרים רבים מהמערב, בהם גם משפחות תעשיינים יהודיות מפורסמות ועשירות. אחרי הגל היהודי הראשון הגיע גל שני של יהודים פליטים מגרמניה ואוסטריה שנמלטו מהנאצים בעזרת אשרות שהנפיק שם הקונסול הסיני בניגוד להוראות שקיבל, כדי להציל את חייהם. הם התיישבו ברובע הונגקואו שהפך בזאת לגטו היהודי. הנאצים לחצו על השלטון היפאני שהיה אז להסגיר אותם לידיהם, אולם היפאנים, בעלי בריתם, סירבו, ובסוף מלחמת העולם השנייה, ברחו רבים מהם לישראל ולמדינות אחרות. כיום מורכבת קהילת שנחאי הקטנה בעיקר מאנשי עסקים.





  1. הדת של הפילוסופיה - הדת והפילוסופיה הסיניות הן חלק בלתי נפרד מעיצובה של שנחאי, אשר אף שימשה בעבר מרכז דתי ופילוסופי משמעותי ומשגשג. הדבר ניכר בשרידי המקדשים הנמצאים בה, זאת לאחר שמהפכת התרבות הקומוניסטית הרסה את היפים והחשובים שבהם. בין אלה ששרדו ושוקמו: מקדש קונפוציוס, פילוסוף סיני שהניח את היסוד לקונפוציאניזם. הקונפוציוניזם שמה דגש על התנהגות מוסרית, והייתה בעבר דת המדינה הרשמית. כמו כן, תוכלו לבקר במקדש העתיק אלוהי העיר שנחאי, צ'נגואנג מיו, המוקדש לשלושת אלי העיר וממוקם בלב אזור קניות מודרני. הקרבה הגיאוגרפית בין המקדש לאזור הקניות, מבטאת את אמונתם של הסינים שהמזל הטוב והרוחניות מועילה גם לעסקים. מקום מעניין נוסף הוא מנזר צ'ן זיאנג ג'ה, מנזר בודהיסטי יחיד במינו בשנחאי.

  2. ערש הקומוניזם - הדרך הטובה ביותר לסגור מעגל היסטורי בסין הוא להבין איך כל התרבות העשירה הזאת הפכה למה שהיא היום. שנחאי, באופן מפתיע, היא גם ערש הקומוניזם. מתברר שאותו חופש מחשבה מפורסם של שנחאי אפשר גם את הולדתו של הקומוניזם, כפי שסין והמערב מכירים אותו כיום. בשנחאי נולדה בתחילת המאה ה - 20 התנועה הפילוסופית והפוליטית שהגתה את הקומוניזם – "הליגה של סופרי השמאל". בקונגרס הראשון של המפלגה הקומוניסטית נכח מאו דזה דונג, ובתוך שנים מספר גדל מספר החברים בתנועה הקומוניסטית עד שהשתלטה על יתר סין והשליטה בה את המהפכה התרבותית ושינתה את פניה לעד. היום, שנחאי מביאה לידי ביטוי את המודרניות המתפשטת בסין ומתמזגת בין עבר הווה לעתיד.