מאחורי כל יין מסתתר סיפור מסתורי. הוא ספוג בקסם של האזור בו נבצרו הענבים, חום הידיים שאספו אותם והמיומנות של היינן שהכין אותו. הסיפור מאחורי היין של מקדוניה, הזוכה לתחייה מחודשת בשנים האחרונות, הוא מסקרן במיוחד כיוון שנאסף באזור הפורה ביותר של מקדוניה ולאט לאט כבש שדות זרים עד שהצליח להלהיב אפילו את בלוטות הטעם המתוחכמות של האירופאים.
היסטוריית הכנת היין במקדוניה מתחילה כבר במאה הרביעית לפנה"ס, בתקופת פיליפ ה-2 ואלכסנדר הגדול שהיו ידועים כחובבים גדולים של משקה האלים. בתקופה זו , מקדוניה הייתה אחד האזורים החשובים לגידול ענבים באימפריה. סוד הצלחתו של היין המקדוני קשורה לא מעט בשפע אור השמש, הבריזה הים תיכונית - קונטיננטלית והאדמה העשירה הגורמים לענבי היין לשגשג.
קצת היסטוריה
אזורי היין
במהלך טיול לאורך נהר ורדר, הזורם במדינה מצפון לדרום, ניתן למצוא עשרות כרמים כמו גם באזור סקופיה, ואלס, אוכריד וטטובו, אבל האזור המפורסם מכולם בגידול היין הוא טיקווש ובמיוחד מרכזו – קודרצ'י ונגוטינו, יצרניות היין הגדולות ביותר. תנאי האקלים באזור הם אידיאליים לייצור יין באיכות גבוהה. הארומה החזקה של יינות מקדוניה היא תוצאה של האקלים הים תיכוני, ימי הקיץ החמימים והלילות הקרירים. תהליך הבשלה ארוך מרכז את הסוכר והחומציות בענבים ומבטיח צבעים עשירים וניחוחות מורכבים. מאות יקבים, קטנים וגדולים, המפוזרים ברחבי המדינה מנצלים את הסתיו כדי להשקיע את הידע, האנרגיה וכל אהבתם על מנת להנפיק יין איכותי יותר מאשר בשנה הקודמת לו כאשר המטרה הסופית היא לייצר יין איכותי כמו היין המפורסם של חבל אלזס שבצרפת.
מקדוניה מחולקת ל-3 אזורי יין ובהם כ-16 מחוזות הנבדלים ביניהם בתנאי וכמויות ייצור היין:
- פוברדרי Povardarie – הוא המרכזי, והגדול מכולם החולש על כ-85% מייצור היין. באזור זה הענבים גדלים כ50-500 מטר מעל גובה הים ומועשרים מהאקלים, השמש ומיעוט הגשמים.
- פלגוניה-פולוג Pelagonia-Polog האזור המערבי החולש על כ-13% מהייצור בו הענבים גדלים כ600-700 מטר מעל פני הים, החורף הוא לח וקר והקיץ חם ויבש.
- פינג'ה-אוסוגובו Pchinya–Osogovo האזור המזרחי החולש על כ-4% מהייצור.
החלק המסיבי של גידול הענבים וייצור היין מתרכז באזור נגוטינו המההוה את החלק המרכזי של אזור פוברדי, בו מיוצר היין האיכותי ביותר במסורת ארוכת ימים על ידי מספר משפחות החל ממחצית המאה הקודמת.
כרמים וענבים
במקדוניה יש כיום כ-24,000 דונם של כרמים המייצרים כמות ניכרת של ענבים באיכות הגבוהה ביותר. שני הזנים העיקריים המשמשים להפקת היין הם Vranec להפקת יין אדום ו Smederevka להפקת יין לבן. לצד זנים פופולריים אלה, כמובן, לא נבצר מקומם של הזנים הבינלאומיים הידועים כמו מרלו, קברנה סוביניון, פינו נואר, סוביניון בלאן ועוד.
תאריכים חשובים ואירועים
השבוע הראשון של ספטמבר הוא עמוס במיוחד ובמהלכו יצרני ואוהבי יין נאספים לאירוע המרכזי באזור קודרצ'י בו, החל משנת 1964, מתקיים "איסוף ענבים שנתי". האירוע, המסמן את תחילתו של איסוף הענבים ההמוני, כולל תהלוכה מרכזית לאורך רחובות העיר וכן ניתן ליהנות מיין טרי, ענבים, בשר ודגים.
יום זיכרון באזור נחגג לכבודו של סט. טריפון, מגן הענבים והיין, אשר יכולות הריפוי בהן נתברך עזרו לו בריפוי בתו של הצאר הרומאי ואף הפכו אותו לקדוש.
וולנטיין, יום האהבה הנחגג ב-14 בפברואר, הוא יום בו באופן מסורתי מתרחש בציר הענבים. על פי מנהגים ומסורות קדומות, היום החגיגי מתחיל בתפילות בכנסיות ברחבי האזור, שם גוזמים את עץ הענבים ואנשים לוקחים חתיכה קטנה מהעץ שגזמו לברכה. יש השופכים מים קדושים על הענבים בתקווה ליבול עשיר בשנה הבאה. לכבוד החג נהוג לשתות יין ביתי וליקר ולאכול פשטידות וסעודות מיוחדות.
למי שמעולם לא ביקר במקדוניה, המדינה מציעה ליהנות ממרתפי היין העתיקים של הבלקן ולטעום מהמשקה האלוהי אשר הוכן עם הרבה אהבה, יכולת ומסורת. דרך היין היא לא רק מקום בו ניתן למצוא עשרות יקבים קטנים וגדולים אשר יקסימו כל מבקר עם הפשטות, החמימות וקבלת הפנים, אלא גם דרך אשר טיול לאורכה יגלה את כל הסודות הכמוסים ביותר של מקדוניה ובהם מספר האתרים ארכיאולוגיים שייקחו אתכם למסע בזמן של אלפי שנים. הדרך, העשירה בנופים מרהיבים, כוללת יערות עצומים, אגמים ונהרות בתוליים, אוכל אקולוגי ומעל הכל – אוויר נקי וטהור המגרה את כל החושים. חוויה זכורה במיוחד היא טעימת היין במרתפים הגדולים, מוקפים באלפי חביות עץ ענקיות המפיצות ריח משכר של ענבים תוססים.