אדריכלות בסופיה

אחד ממוקדי המשיכה הבולטים של סופיה הם המבנים הארכיטקטוניים המיוחדים בעיר שמקשטים את רחובותיה השונים. יש בעיר מבנים עתיקים ממאות קודמות, לצד מבנים מודרניים חדשניים, שבחלקם נחשבים לאתרים תיירותיים בולטים. הנה דוגמא לשלושה מבנים, המעוצבים בסגנונות שונים ומושכים אליהם מבקרים ותיירים רבים המתעניינים באדריכלות בסופיה.

 

כנסיית ג'ורג' הקדוש (The Church of St. George)

קשה להתעלם מהמבנה המיוחד הזה, שנמצא בלב ליבה של העיר ומוקף במבנים מודרניים יותר. מדובר בכנסייה עתיקה במיוחד, שנבנתה עוד במאה ה – 4 לספירה. הכנסייה שעברה לא מעט גלגולים ותהפוכות לאורך השנים, שמשה בעברה אף כמסגד ויש המאמינים שנבנתה על מקדש פגאני. בתוך הכנסייה אפשר לראות ציורי קיר המגיעים עד לתקרתה הגבוהה, ציורים שצוירו על ידי 22 הנביאים. למרות שמדובר בכנסייה עתיקה מאד, היא שמורה ומתוחזקת היטב ועיצובה, גם החיצוני וגם הפנימי, אופייני מאד למבנים רומיים נוספים.

 

קתדרלת אלכסנדר נבסקי (Alexander Navski Cathedral)

כאשר מתייחסים לאדריכלות בסופיה, ספק שאפשר להתעלם מקתדרלת אלכסנדר נבסקי. היא אולי אחת הקתדרלות היפות ביותר בסופיה ובין היפות ביותר בבולגריה כולה. קתדרלת אלכסנדר נבסקי, שנבנתה בין השנים 1904 ועד 1912, מגיעה לגובה של 76 מטרים ודומה בעיצובה לכנסיות רוסיות בעלות סגנון דומה, שתוכננו ונבנו על ידי אומנים מהמאה ה – 19.
על תכנונה של הקתדרלה אחראיים ציירים ואדריכלים בולגריים מצליחים באותה התקופה, שלקחו חלק בדרך להפוך אותה למבנה מסוגנן עם שלל של עיטורים. את הקתדרלה מעטרים ציורי קיר צבעוניים ומיוחדים מאד וגם ויטראז'ים מסוגננים וכמעט בכל פינה בה, הן בחלקה החיצוני והן בקירותיה הפנימיים, שזורים אלמנטים עיצוביים, המשווים לה מראה מיוחד. כמו כן, בקתדרלה ישנו מגדל פעמונים עם 12 פעמונים כבדים במיוחד (במשקל הקרוב ל – 10 טון כל אחד). אפשר למצוא בה גם תערוכות של אומנות אורתודוכסית ולהתרשם מהסגנון האדריכלי האופייני למקום ולתקופה.

בית המרחץ המרכזי (The Central Baths)

במרכז העיר נמצא  בית המרחץ המרכזי של סופיה, שנפתח לראשונה בשנת 1911 ונחשב כיום למוקד משיכה בולט מאד לתיירים רבים ובמיוחד לכאלו המתעניינים באדריכלות בסופיה. מדובר במבנה צבעוני מרהיב, שנבנה מעל למאגר תת קרקעי של מים חמים. המקום שימש בעבר כבית מרחץ טורקי ונחשב באותה התקופה לאחד המבנים המפוארים ביותר בעיר. הוא כלל אולמות מרווחים ומסוגננים והיה שוקק חיים. לאחר שהוזנח במשך שנים רבות, הוחלט לשפץ אותו ולהפוך אותו למוזיאון ולמרות שהוא עדיין סגור למבקרים, ניתן להגיע עד אליו ולהתרשם ממראהו החיצוני. הוא נמצא במרכזה של כיכר גדולה, ליד מסגד מוכר – מסגד באניה באשי (Banya Bashi) והוא מעוטר בפסיפסים מרהיבים, האופייניים לסגנון הניאו ביזנטי ולסגנון האר-נובו הייחודי.